Diş Eti Tedavileri

Dişeti Tedavisi

Dişetleri, dişleri tutarak besleyen ve dişlerin yaşamasını sağlayan dokulardır. Toprağın ağacı beslemesi ve yaşatması gibi dişetleri de dişlere destek olarak onları yaşatırlar.

Dişeti sağlığının korunması da en az dişlerin sağlığının korunması kadar önemlidir ve dişeti hastalıkları çok kısa sürede tedavi edilmelidir çünkü problemli bir dişeti herhangi bir problemi olmayan sağlam dişlerin bile kaybedilmesine yol açabilir.

Dişetleri dişlerle tıpkı etle tırnak gibi birbirine sıkıcı bağlıdır. Sağlıklı dişetleri sert, açık pembe renkte ve mat olurlar. Yüzeyleri portakal kabuğu gibi görünür. Dişetleri sağlıklıysa diş fırçalanırken kanama olmaz.

  • Bakteri plağı: Dişlerin yüzeyinde oluşan sarı renge sahip, yapışkan ve yumuşak yapısıyla temizlenmesi zor bir bakteri tabakasıdır. Bu bakteri tabakasının salgıları dişetlerinde problemlere yol açabilmektedir.
  • Diş taşı (tartar): Diş fırçası ve diş ipi ile temizlenemeyen durumlarda dişetindeki yumuşak tabakanın içine tükrükteki minarellerin yapışması ile oluşur ve ancak dişhekimleri tarafından temizlenebilir.

Hollywood gülüşü diye tabir edilen ve herkes tarafından beğenilen gülüşlerin ortak özelliği sağlıklı ve kararında gözüken diş etlerine sahip olmalarıdır. Gülüş esnasında fazlaca gözüken diş etleri gülüşün etkisini ve estetiğini olumsuz yönde etkilemektedir. Diş eti kısalırken uzayan dişlere sahip olan hastaların gülüşleri çok daha etkili ve estetik gözükmektedir.

Dişetindeki estetiksel problemleri gidermek ve dişeti miktarının ideal boyutlara getirilmesi amacıyla yapılan tedavilerin bütünü pembe estetik olarak tanımlanır. Pembe estetik tedavisi aşağıdaki durumlarda uygulanır;

  • Dişeti çekilmelerinde
  • >Diş etlerinin fazla görülmesi durumunda
  • Birbiri ile orantısız dişetlerinin düzeltilmesinde
  • Diş yüzeyine yeteri kadar yapışık olmayan durumlarda

Pembe estetik tedavisi aynı zamanda kök yüzeylerini de kapsar ve tedavinin ardından dişlerdeki hassasiyet giderilerek ileride oluşabilecek çürüklerin de önüne geçilir.

Hayır. Sanılanın aksine diş eti tedavileri dişe ve diş yüzeyine herhangi bir zarar vermez. Aksine dişetlerinde biriken bakteriler temizleneceğinden dolayı tedavinin ardından diş üzerinde pürüzsüz bir yüzey elde edilir.

Tedavi edilmediği durumlarda ise sağlıklı dişlerin kaybedilmesine yol açabilir.

Dişeti Tedavisi

Dişeti Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Ağız hijyeninin sağlanması ve diştaşı temizliğinin yapılması ilk önce yapılan işlemlerdir. Ardından dişeti probleminin hangi safhada olduğu incelenir ve gerekli durumlarda antibiyotik tedavisi veya cerrahi müdahale yapılabilir.

Dişeti problemi ileri safhada değilse sadece diştaşı temizliği ve ağız hijyenin sağlanması yeterli olacaktır. Eğer dişeti problemleri ileri safhalarda ise diştaşı temizliği yapılırken küretaj tedavisi de uygulanır. Küretaj tedavisi ile dişlerin kök yüzeyleri de temizlenmektedir. Bu işlem lazer desteği ile yapılırken klasik yöntemlerle de uygulanabilir.

Daha Detaylı Bilgi Almak İster misiniz?