Diş dolgusu bilinen ve kullanılan en yaygın diş tedavi yöntemidir. Çürük ve aşınmış bir dişin normal yapısına ve fonksiyonuna geri döndürülmesi için uygulanır. Çürük alan temizlendikten sonra dolgu malzemesi ile boşluk doldurularak tedavi gerçekleştirilir.
Dişteki çürükler siyah veya kahverengi renkte gözükmektedirler. Eğer dişte gözle görülemeyen çürükler var ise, bu çürükler radyografik muayene sırasında tespit edilir.
Dişte çürük oluştuktan sonra, kendi kendine düzelmesi mümkün değildir. Mutlaka diş hekiminize danışmanız gerekir.
Maalesef yapılan dolgular çürüğün oluşmasına engel değildir. Dolgu yapıldıktan sonra ağız bakımının özenle yapılması gerekir.
Uzun yıllardır kullanılan gri yani Amalgam dolgunun içerisindeki civanın toksik madde olmasından dolayı uzun süreli kullanımlarda dişlerde kırılmalara sebep olabilmektedir. Bu yüzden kullanımı giderek azalmaktadır.
Beyaz yani Kompozit dolgu ise günümüzde yaygın biçimde kullanılmaktadır ve Amalgam dolgulardan hem daha estetik hem de daha sağlam dolgulardır.
Diş Dolgusu Nasıl Uygulanır?
Çürük diş tespit edilerek elmas ve çelik uçlu frezler ile diş üzerindeki çürük bölge temizlenir. Ardından eksik diş yüzeyi, doku mühendisliği ile kullanılan sistemin prospektüsüne birebir uyularak her seferinde maksimum dört milimetre kalınlığında dolgu ile kaplanır ve diş tekrar eski formuna kavuşturulur. Tükürük ve kan teması olmadan kuru bir ortamda yapılan dolgu, ışık cihazıyla sertleştirilirken yüksekliğinin ayarlanması ve ağıza tam olarak oturması için hasta dişlerini sıkar ve açar.
Diş dolgusunda amaç dişin içindeki boşluğu doldurmak değil, hastaya tekrar eski ve sağlam diş dokusunu ve şeklini geri kazandırmaktır.