Kök Kanal Tedavisi

Kök Kanal Tedavisi

Diş sinirlerinin dolgu ya da herhangi bir işlemle iyileşemeyecek kadar zarar gördüğü veya öldüğü zamanlarda uygulanan tedavi şekline kök kanal tedavisi adı verilir. Kanallar, diş yapısında bulunan sinirlerden oluşmaktadır. Kanal tedavisi ise, bu kanalların temizlenip kanal dolgu malzemesi ile boşlukları doldurulması işlemidir.

Sağlıklı diş siniri sterildir, yani içinde bakteri bulunmaz. Ancak diş çürüğünün tedavi edilmeden yıllarca kalması sonucunda çürük içindeki bakteriler pulpa adı verilen sinir dokusunun steril yapısına zarar verirler. Kanal tedavisinde başarı %90 civarındadır fakat kanal tedavisi uygulanan her dişin bir implant adayı olduğu unutulmamalı ve tedavi sırasında maksimum hassasiyet gösterilmelidir.

Tedavi esnasında uygulanacak lokal anestezi ile tedavi boyunca herhangi bir ağrı hissedilmemekte sonrasında ise geçici olarak hafif bir ağrı veya sızlama hissedilebilmektedir.

Genellikle kanal tedavileri bir seansta tedavi edilebilmektedir fakat dişin durumuna göre değişiklik de gösterebilir. Bu zamanlama ilk muayene esnasında belli olmaktadır.

  • İleri diş eti hastalıklarından dolayı
  • Çürükten dolayı iyileşemeyecek kadar zarar gören sinirler için,
  • Hatalı yapılan dolgulardan dolayı,
  • Yanlış uygulanan tedavilerden dolayı yapılmaktadır.
Kök Kanal Tedavisi

Kök Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Bakteri ile temas ederek kontamine olan sinir dokusu rubber dam izolasyonu sağlandıktan sonra çıkartılarak dişin içindeki kanal yapıları uygun aletler ile genişletilir ve sodyum hipoklorit ve benzeri solüsyonlarla yıkanır. Dişin ve varolan çürüğün duruma göre kanal tedavisi bir veya bir kaç seans sürebilir.

Daha Detaylı Bilgi Almak İster misiniz?