20’lik Diş Çekimi

20'lik (20 Yaş) Diş Çekimi

20’lik yaş dişleri 32 dişten 4’ünü oluşturan, en son çıkan ve diş diziliminde en arkada yer alan dişlerdir. Genellikle 20 yaş dişlerinin oluşabilmesi için ağız yapısında yeterli alan olmaz ve bu yüzden ya gömük kalırlar ya da yarım olarak çıkarlar. Gömük kalan 20 yaş dişleri çene kemiği içinde enfeksiyona, iltihaba ve kistlere sebep olabilirler. Diş diziliminde arkada kaldıklarından dolayı yeteri kadar temizlenemezlerse diş etinde de iltihaba sebep olabilirler. Bu iltihaplar genellikle diş etrafında ağrı, kulak ağrısı ve ağız açıp kapamada kısıtlamalara yol açmaktadır. Antibiyotik tedavisi bir çözüm olarak görülse de, çoğunlukla bu ağrı ve enfeksiyon durumu tekrardan ortaya çıkmaktadır.

Eğer 20’lik diş dişetinde gömükse, yarım çıkmışsa, yanındaki dişlere ya da bulunduğu bölgedeki kemik dokusuna zarar veriyorsa veya dolgu, kanal tedavisi gibi yöntemlerle temizlenemiyorsa mutlaka çekilmesi gerekmektedir.

20’lik diş operasyonları genellikle lokal anestezi uygulanarak yapılır. Diş çekimi sırasında hasta herhangi bir ağrı hissetmez. Ancak operasyon sonrasında 3-4 gün süren hafif ağrılar hissedilebilmektedir.

Acil durumlarda, hamileliğinin 4. ve 6. ay arasında olan hastalara sadece kadın doğum doktorundan alınacak yazılı izin ile operasyon gerçekleştirilmektedir.

Hamilelikte olduğu gibi sadece acil durumlarda bu operasyona başvurulur. Lokal anestezi uygulanacağından dolayı, hastanın 12 saat emzirmemesi istenmektedir.

Röntgen kontrolü olmadan yapılan diş çekiminde kökler kırılabilir, dudakta geçici veya kalıcı uyuşukluk oluşabilir. Bu yüzden 20’lik diş çekimi operasyonlarının deneyimli hekimler tarafından gerekli sterilizasyonları sağlanmış güvenli ortamlarda yapılması gerekir. Diş çekimi sonrasında beş gün antibiyotik, iki gün ağrı kesici ve ilk 48 saatte yüzde oluşacak diş çekimi kaynaklı şişliği azaltmak için buz uygulaması tavsiye edilir.

20'lik (20 Yaş) Diş Çekimi

Daha Detaylı Bilgi Almak İster misiniz?