İmplant

İmplant

Öncelikle implant nedir sorusunu cevaplamak istersek, ağızda eksik olan dişlerin yerine eski diş fonksiyonlarını kazandırmak için yerleştirilen titanyumdan yapılan yapay bir diş köküdür. Çene kemiği ile uyumu diğer materyallere göre daha iyi olduğundan dolayı titanyum kullanılmaktadır.

Titanyum implantlar diş hekimliğinde 40 yılı aşkın süredir güven ve başarıyla kullanılmaktadır. En iyi implant doğal diş kökünün kendisidir. Ancak diş çekilmek zorunda kalınıyorsa, günümüz şartlarında implant en iyi tedavi seçeneğidir. Diş çekimini takiben çene kemiğinde vücuttaki kemik erimesinden bağımsız olarak kalınlık ve uzunlukta azalma yani kemik erimesi gerçekleşir. Diş çekimi ile eş zamanlı veya 6-8 hafta içinde yerleştirilen implant çene kemiğinin boyutsal stabilitesini muhafaza etmesini sağlar. Uzun dönemde implant ile tedavi edilmemiş bölgelerde komşu dişlerde çekim bölgesine doğru devrilmeler, üst çenede sinüs sarkması ve alt çenede anatomik oluşumlara yaklaşan sınırlı kemik miktarı tedaviyi daha komplike hale getirmektedir.

Birden fazla diş kaybında veya total dişsizlik durumunda panoromik röntgen ve volumetrik dental tomografi ile protezin bitmiş hali tasarlanarak uygun yerlere implantlar yapılır. İmplant sonrası 48 saat içinde geçici protezler uygulanır ve kişi sosyal hayatına devam eder.

Sağlığı diş çekimine elverişli olan her hastaya implant tedavisi güvenle uygulanabilir. Sadece boyun bölgesine radyoterapi alan ve bazı kemik erimesi ilaçları kullanan hastalara diş çekimine ilave olarak implant tedavisi de uygulanamamaktadır. Bu özel durumların haricinde hemen herkese uygulanabilir fakat implant tedavisi uygulanmadan önce kontrol edilmesi gereken etkenler vardır. Bu etkenler;

  • Hastanın nitelikli bir kemik yapısına sahip olması
  • Hastanın diş etlerinin sağlıklı olması
  • Doğal diş görünümü kazandırır.
  • Estetik dışında, diğer dişlerin eksik olan dişe doğru kaymasından dolayı ortaya çıkan şekil bozukluklarını engeller.
  • Diş eksikliğinden oluşan çiğneme problemini ortadan kaldırır.
  • Uygulanan bölgedeki çene kemiğinin kalınlık ve yükseklik olarak hacmini korur.
  • Sağlıklı dişler kadar uzun süreli kullanım ve hastaya özgüven sağlar.

Eğer hasta,

  • Alkol ve uyuşturucu bağımlısı ise,
  • Hamileyse,
  • Çok fazla sigara tüketiyorsa,
  • Bağ dokusu hastalıkları, yüksek tansiyon, kronik hastalıkları olan biriyse,

Bu maddelerden herhangi birine sahip olan kişilere implant uygulaması riskli olabilir, fakat diş hekiminin yapacağı detaylı kontrollerin ardından implant uygulaması güvenle yapılabilmektedir.

Hayır, hissedilmez. Diş çekimi ile aynı süreçlere sahip implant tedavisi, diş çektirebilen her hastanın rahatlıkla yaptırabileceği bir uygulamadır. Tüm işlemler lokal anestezi ile gerçekleşeceğinden dolayı hasta operasyon sırasında ağrı hissetmez. Operasyondan sonra oluşabilecek ağrılarda ise, ağrı kesici yardımı alınmaktadır.

İmplant

İmplant sonrasında 5 günlük antibiyotik tedavisi uygulanır, ancak son çalışmalar bu tedavinin gerekli olmadığını söylemektedir.

Daha Detaylı Bilgi Almak İster misiniz?