Alt ve üst damaklara oturan ve ağızda hiç diş olmadığı durumlarda kullanılmak zorunda olan protezler tam diş protezlerdir. Tam diş protezleri akrilik taban üzerine porselen veya akrilik maddeler kullanılarak üretilirler.
Taş diş protezler damaklı olduklarından ve takılıp çıkartılmaya yönelik üretildiklerinden dolayı kullanımları diğer protez çeşitlerine göre daha fazla dikkat gerektirir. Alt ve üst çeneye rahatça yerleştirilebilmesi büyük avantaj sağlarken çiğneme etkinliğinde diğer protezlerden alınan sonuçları elde etmek mümkün değildir.
Protez dişlerin üretilebilmesi için öncelikle detaylı ölçü alınması gerekir. Alınan ölçünün ardından yapılacak çeşitli provalar ile protez istenilen uyuma getirilebilir. Bu provalar ortalama 5 seans sürmekte ve 2 hafta zaman almaktadır.
Tam diş protezleri akan suyun altında fırça ve sabun ile temizlenebilir. Temizlik için protezler için üretilen özel fırçalar kullanılabilirken diş fırçası da kullanılabilir fakat diş macunu protez temizliğinde kullanılmamalıdır. Ek olarak bazı markaların ürettiği protez temizleyici tabletleri de bulabilmek mümkündür. Bir su bardağı suya atılan bu tabletlerin erimesinden sonra protez bu bardakta bekletilerek de temizlenebilir.
Tam diş protezleri kullanılırken temizliğe özen gösterilmeli, protez asla kaynar su ile temizlenmemelidir. Yatmadan önce protez ağızdan çıkartılmalı ve protez ile verilen özel kapta tutulmalıdır.
Ayrıca protezler kırılgan olduğundan, takılıp çıkartılırken veya protez temizliği yapılırken dikkatli olunmalıdır.
Eğer hasta tam diş protezi kullanmaktan mutlu olmuyorsa, üst çeneye 4 tane ve alt çeneye 2 tane implant yapılarak protezin daha az hareket etmesi, daha az yemek artığı kalması ve protezin hacim olarak daha küçük üretilmesi sağlanabilir. Ayrıca bu protezlerin kullanım süresi maksimum 5 yıl olup, sonrasında tekrar yapılması gerekmektedir.
Tam Diş Protezi Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Öncelikle kalan dişlerin durumu ve ağız yapısı detaylı olarak değerlendirilir. Eğer kalan dişler mevcutsa diş çekimleri yapılarak diş etlerinin iyileşmesi beklenir. Ardından protezin oluşturulması için gerekli ağız ölçüsü alınır ve protez üretilir. Sonrasında detaylı ölçüler ve provalar ile protez ağız yapısına tam uyumlu hale getirilir.